Θα έχετε σίγουρα ακούσει τον όρο «ευρυζωνική τηλεφωνία» και πολύ πιθανό να αναρωτιέστε τι σημαίνει. Βρίσκεστε στο σωστό άρθρο!
Πριν ξεκινήσω να σας πω ότι την ίδια απορία είχα κι εγώ όταν μια μέρα μετά από 3 ώρες δουλειάς στο γραφείο, συνειδητοποίησα ότι δεν είχε χτυπήσει κανένα τηλέφωνο, πράγμα ασυνήθιστο. Όταν άρχισα να ψάχνω το γιατί, ανακάλυψα ότι οι γραμμές μας δεν δούλευαν. «Κάνουμε τα δίκτυα ευρυζωνικά» μου απάντησε ο υπεύθυνος εξυπηρέτησης στο ακουστικό.
ΟΡΙΣΜΟΣ
Η ευρυζωνικότητα των δικτύων έγινε υποχρεωτική παντού το 2018. Η ευρυζωνική τηλεφωνία παίρνει τη φωνητική πληροφορία από το ακουστικό σας και τη μεταφέρει μέσω του Internet, σε αντίθεση με την παλιά αναλογική όπου τα φωνητικά σήματα απλώς μετατρέπονταν σε ηλεκτρικά και μεταφέρονταν μεταξύ των συνδρομητών. Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι με την ευρυζωνικότητα πρέπει να έχουμε Internet (router) άρα και ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργούν τα τηλέφωνα. Σε μία πιθανή διακοπή ρεύματος ή αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το Internet δεν έχουμε ούτε τηλέφωνο.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Πώς αυτό επηρεάζει τη σύνδεση του συναγερμού σας στο κέντρο λήψεως σημάτων; Ο συναγερμός σας συνδέεται με τον κεντρικό σταθμό μέσω μιας σταθερής τηλεφωνικής γραμμής. Παλιότερα υπήρχε κίνδυνος απώλειας της σύνδεσης μόνο σε περιπτώσεις όπου κάποιος σας έκοβε το καλώδιο τηλεφωνίας. Με την ευρυζωνική τηλεφωνία μία διακοπή ρεύματος ή απώλεια σύνδεσης του Internet αρκεί για να εμποδίσει τον συναγερμό σας να στείλει σήματα.
ΛΥΣΗ
Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η ασύρματη σύνδεση του συναγερμού σας μέσω του GPRS. Πρόκειται για μία συσκευή που λειτουργεί με κάρτα sim κινητής τηλεφωνίας με σταθερή χαμηλή ογκοχρέωση. Τα σήματα στέλνονται με 100% ασφάλεια ανεξάρτητα από τηλέφωνα, ρεύμα και Internet. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Η συσκευή του GPRS ελέγχει τη σύνδεση του συναγερμού σας κάθε ένα λεπτό, ενημερώνοντας ουσιαστικά το κέντρο ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι και το κέντρο δεν πάρει την επαλήθευση, ο χειριστής της κονσόλας το γνωρίζει μέσα σε ένα λεπτό.
Συνεπώς το GPRS είναι όχι απλά ωφέλιμο αλλά πλέον αναγκαίο αν έχετε το συναγερμό σας συνδεδεμένο σε κάποιο κέντρο λήψης σημάτων.